Hälsans Fem Grundpelare

Främja hälsan genom ett helhetsperspektiv!

Kost

Näringstät och oprocessad mat är vi anpassade till att äta sedan urminnes tider, då vi var jägare och samlare ute på savannen. Allt vi stoppar i munnen är information till kroppen. Alla celler i vår kropp behöver rätt sorts energi tillfört hela tiden för att fungera optimalt. Våra celler, gener och den vikti

ga mikrofloran känner igen informationen och skapar signaler och hälsosamma processer i vår kropp.

Näring – information – funktion

 Människan är blandätare vilket innebär att vi behöver både kött och grönsaker för optimal hälsa. Detta har våra gener utvecklats till under miljontals år under vår evolution. Endast under ett mycket kort tidsperspektiv av 10 000 år har människan varit jordbrukare och tagit fram en helt ny sorts näring som resulterat i att vi nu äter väldigt mycket mer industriellt processad mat i form av spannmål, mejerier och raffinerat socker. Denna mat är vi inte genetiskt och biokemiskt anpassade till och våra celler känner helt enkelt inte igen informationen. Vår nuvarande livsstil bidrar starkt till att vi utvecklar allt fler välfärdssjukdomar och ohälsosamma vanor.

Rörelse

Rörelse och träning är en mycket viktig del i att bygga en hälsosam livsstil. Det förebygger ohälsa och stärker kroppen på alla plan. Anpassa din träning efter egen förmåga och mående. Effekter av träning och rörelse syns på hjärta- och kärl systemet (sänker blodtryck, stärker lungorna och förbättrar blodfetter).

Muskler och skelett stärks i och med att man får starkare muskler, ledband, senor och bindväv. Balans och hållning förbättras och ofta förbättras smärttillståndet.

Hormonsystemet påverkas positivt genom att uppbyggande hormoner ökar, mer endorfiner (måbra hormonerna) utsöndras, insulinkänsligheten ökar och insulinnivåerna i kroppen minskar.

Mentalt får man en avslappnande effekt, bättre humör och mentalt mående. Träning och rörelse stärker förmågan att vara ”mindfull” och mer i ett läge av här och nu i vardagen.

Att träna tillsammans stärker sociala band, teambuilding och interaktion med andra människor.

En mix med normal vardagsrörelse (helst 10 000 steg/dag) för vardags förbränning, att lyfta tungt några gånger i veckan för funktionell styrka och att då och då springa riktigt snabbt ( som våra förfäder av nöd var tvungna att göra ibland för att överleva) är ett bra recept för att bygga och bibehålla en stark och hälsosam kropp!

Stress

Kroppen är evolutionärt anpassad för stress, men dagens stressiga samhälle har rubbat balansen. Ökad stress kan leda till problem som diabetes, viktökning, sämre immunförsvar, mage- och tarmbesvär samt mental påverkan som oro, depression och minnesförsämring. Yttre och inre stress påverkar oss, t.ex. genom arbete, träning, låg självkänsla och negativa tankar. För att undvika sjukdomar och symtom behöver vi minska stressen och öka återhämtningen. Genom att prioritera om i vardagen och vara medveten om våra svagheter kan vi förebygga hälsoproblem.Den moderna människan behöver dra ner på stressen och ökar återhämtning, för att inte riskera att bli sjuk av stressen. Det kan vi göra genom att aktivt prioritera om i vardagen. Det viktiga första pusselbiten är att upptäcka sina egna svaga punkter, acceptera det faktum att de påverkar din hälsa negativt, och även om man inte upplever det som ett problem just nu, kan så småningom bägaren rinna över och symtom och sjukdomar uppstår. Det är alltid bättre och lättare att förebygga sjukdom och symtom innan de uppstår. Här följer tips för att minska stressen:

  • Få tillräckligt med sömn mellan kl. 22-06 för att synkronisera med din inbyggda dygnsrytm (ca 7-9 timmar).
  • Reflektera över arbetsmiljön och agera om den påverkar dig negativt. Prata med chefen om arbetsbelastningen är för hög.
  • Planera tid för aktiviteter du gillar som träning, yoga, meditation eller skogspromenader.
  • Tillåt dig att vara självsnäll, lyssna på kroppens signaler och ta pauser för att bara göra ingenting.
  • Minska den biokemiska stressen genom att äta näringsrik och naturlig mat. Uteslut socker och spannmål, inkludera färgglada grönsaker, kött, fisk, fågel och ägg. Använd naturliga fetter som olivolja, kokosolja och smör. Inälvsmat är också näringsrikt.
  • Våra stenålderskroppar känner igen och kan använda den rena och naturliga maten för att bygga och stärka kroppen inifrån.

Sömn

Sömn är avgörande för vår hälsa eftersom det påverkar flera aspekter av kroppen negativt om vi inte får tillräckligt med sömn. Vårt sömnbehov varierar mellan 7-9 timmar, och detta varierar också beroende på kön och ålder. Under natten bearbetar hjärnan intryck från dagen och reparerar sig själv, samtidigt som vårt immunsystem, hjärt-kärlsystem och matsmältningssystem får möjlighet att återhämta sig och bygga upp sig. Vår inre klocka, den cirkadianska rytmen, är hormonellt styrd och påverkas av ljus och mörker. För att få en bra produktion av sömnhormonet melatonin behöver vi ha en god nivå av serotonin, som i sin tur behöver dagsljus för att bildas. Genom att hjälpa kroppen att höja serotoninnivåerna under dagen kan melatoninnivåerna på kvällen också öka, vilket underlättar en god natts sömn.

Fem goda tips för bättre sömnhygien

  1. Se till att få minst 30 minuters dagsljus varje dag, gärna på morgonen, för att hjälpa serotonin/ melatoninproduktionen.
  2. Varva ner några timmar före läggdags, undvik träning sent på kvällen. Använd helst inte skärmar alls 2 h innan läggdags då det blå ljuset från skärmen stör melatonin. (Hjärnan uppfattar ljuset som dagsljus och stänger ner produktionen av melatonin.)
  3. Drick inte kaffe efter kl 15, då det tar mellan 5-8 h för hälften av kaffet att brytas ner. Vissa som bryter ner koffeinet snabbt påverkas inte så mycket av detta, men är man känslig för koffeinet kan det påverka sömnen negativt.
  4. Ha det mörkt och svalt i sovrummet, kring 18 grader underlättar insomning och en god nattsömn.
  5. Försök att släcka lampan vid 22.00, då är ”sömntåget” på väg för de allra flesta. Dvs melatoninet är högt. Sov 7-9 h och försök att gå upp ungefär samma tid varje dag för att hålla din inre klocka lycklig.

Harmoni & Balans

Den femte och sista grundpelaren för hälsa handlar om att ta hand om och utveckla sig själv som person. Det är viktigt att reflektera över sitt förhållningssätt till livet och till sig själv. Att arbeta med inre personlig utveckling, meditera, yoga eller få professionell hjälp kan hjälpa till att hantera inre stress. Denna förändringsresa sträcker sig över lång tid och kan ge insikter om vårt agerande och tankesätt. Att ge sig själv tillåtelse att förlåta sig själv och tycka om sig själv bättre kan leda till att ge mer kärlek till andra. Att vara i balans och vara tillfreds med sig själv gör det möjligt att stötta och vara närvarande för andra i livet. Genom att vara snäll mot sig själv och ha positiva tankar kan man skapa en positiv inre dialog och öka möjligheten till en mer harmonisk och balanserad tillvaro. Sitt gärna ner och reflektera över och inventera ditt liv. Vad vill du ha mer utav och vad vill du ha mindre utav? Här följer några av mina tips:

  • Låt dig själv vara huvudperson i ditt liv, är du i balans och tillfreds med dig själv kan du också stötta och finnas till för andra i ditt liv.
  • Ge dig själv egentid och sätt din agenda både på lång och kort sikt. Vilka mål har jag för mig själv just nu och var vill jag vara om fem år ?
  • Återigen var snäll mot dig själv, och kom ihåg det du tänker på det händer, och det du fokuserar på växer vare sig det är positivt eller negativt. Så kom ihåg och försök att tänka positivt!

- Kost -

Jag hjälper dig...

…välja mat som är näringstät med byggstenar och information till kroppen som den känner igen och kan använda för att varaktigt bygga en frisk kropp.